Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Armenia în Romania, E.S. Sergey Minasyan a oferit un interviu revistei europene “ORER”, acesta fiind realizat de redactorul-șef al revistei, Hakob Asatryan.

“ORER” – Care este situația comunităților armene din țară? Există armeni printre cei infectați și care este starea lor de sănătate? Aveți o cooperare cu Uniunea Armenilor din Romania și cu Biserica Apostolică Armeană în această privință?

Sergey Minasyan – De la instituirea în țară a stării de urgență, Ambasada a continuat să fie în legătură permanentă cu Uniunea Armenilor din Romania, Eparhia Bisericii Apostolice Armene din România, dar și cu responsabilii din conducerea sucusalelor lor teritoriale, pentru o mai bună coordonare și soluționare a problemelor cu care se confruntă compatrioții noștri în aceste zile. Din fericire, printe victimele infecției cu coronavirus, aproape că nu se numără niciun armean.
De asemenea, este lăudabil faptul că, în ciuda situației din România, mulți reprezentanți ai comunității armene din Romania și-au exprimat dorința de a-și susține patria istorică în zilele epidemiei, cum ar fi, spre exemplu, donația recentă a binefăcătorilor armeni din orașul Roman, către Primăria orașului Dilijan, înfrățit cu municipiul Roman, pentru a răspunde nevoilor imediate ale orașului Dilijan în lupta împotriva COVID-19.

ORER” – Ce fel de asistență a oferit Ambasada Republicii Armenia cetățenilor armeni din România? Mai sunt cetateni armeni doritori să plece în Armenia?

Sergey Minasyan – Ambasada Republicii Armenia este în contact permanent cu cetățenii armeni de pe întreg teritoriul țării. Începand pe 10 martie, la Ambasada a fost înființată „linia fierbinte”, prin intermediul căreia cetățenilor li s-au oferit informațiile solicitate în regim 24/7 și s-a efectuat înregistrarea cetățenilor, care doresc să plece în Armenia din Romania. Având în vedere că lipsesc zborurile directe între București și Erevan, Ambasada a sprijinit cetățenii care doreau să se întoarcă în Armenia, iar ca urmare a acestui fapt, câțiva cetățeni armeni au reușit deja să se întoarcă în Armenia.
Pe 15 mai, după înlocuirea stării de urgență cu starea de alertă, Ambasada, în deplinătatea spectrului său de atribuțiuni, și-a reluat activitatea obișnuită de funcționarea, inclusiv în ceea ce privește oferirea serviciilor consulare.
După cum am menționat deja, mai mult de zece cetățeni armeni aflați pe teritoriul României, și-au exprimat dorința de a reveni în Armenia, cu prima ocazie. Ambasada întreprinde măsuri pentru a asigura întoarcerea cetățenilor armeni din România în Armenia. Unul dintre ultimele exemple, în acest sens, fiind organizarea, cu sprijinul colegilor noștri de la Ambasada Republicii Armenia în Ucraina, pe 7 iunie, a întoarcerii din România în Ucraina, iar de acolo în Armenia, a încă unui cetățean armean.

mai mult la  /www.facebook.com/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.