16.1 C
Yerevan
marți, 26 septembrie 2023
AcasăArmeniaCum a căzut Armenia de partea nefericită a istoriei: victime şi dezastru...

Cum a căzut Armenia de partea nefericită a istoriei: victime şi dezastru în Nagorno Karabah

Juridic, Armenia a ocupat în 1988 teritoriul vecinului său, Azerbaidjan, fapt consemnat de nenumărate rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU. Şi, cum o pace nu a fost încheiată cât timp a fost posibil, roata s-a întors şi, în situaţia noului conflict, Azerbaidjanul îşi recâştigă teritoriile fără ca cineva să mai poată interveni.

-

Pe principiul maximei complicaţii etnice a lui Stalin, regiunea Nagorno Karabakh locuită de armeni a intrat în componenţa Azerbaidjanului, unde trebuia să fie formal o autonomie. Şi după destrămarea URSS, republicile unionale au fost recunoscute în vechile frontiere, doar că Armenia a declanşat în 1988 războiul şi a ocupat Nagorno-Karabakh şi alte 7 districte azere ca zonă tampon.
De aici a început drama care a adus Armenia de partea nefericită a istoriei şi azi. Un stat mic, luptând pentru recunoaşterea uciderii armenilor de către turci, devenit stat ocupant Referinţa la partea nefericită a istoriei vine din faptul că un stat mic, cu nenumărate suferinţe, cu o diaspora obligată să fugă din patrie şi găzduită peste tot în lume – inclusiv în România – a ajuns să fie asociată şi comparată cu Rusia şi marile politici de ocupaţie militară ale lumii.

Două încercări de armistiţiu ruse şi o tentativă formală americană au fost inutile faţă de situaţia de pe teren. Vineri, după întâlnirea de la Geneva între cei trei mediatori din grupul de la Minsk – Rusia, SUA şi Franţa – miniştrii de Externe ai Armeniei şi Azerbaidjanului s-au angajat să nu lanseze tiruri deliberat în zone locuite de civili, potrivit dreptului umanitar, pentru ca a doua zi acuzaţiile reciproce să reproşeze acest lucru de ambele părţi – Armenia pentru tiruri în piaţa din Stapanakert şi în Shousha, negate de Azerbaidjan, Azerbaidjanul pentru tiruri în Terter, Aghdam şi Aghjabedi.

Citeste mai mult: adev.ro/qj5ns0

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Must Read