16.1 C
Yerevan
marți, 26 septembrie 2023
AcasăArmeniaNoi tensiuni între Armenia și Azerbaidjan

Noi tensiuni între Armenia și Azerbaidjan

-

Parlamentul de la Erevan discută miercuri, în spatele ușilor închise evoluțiile din ultimele zile de la granița cu Azerbaidjanul, unde tensiunile sunt în creștere.

Miercuri un militar armean a fost rănit într-o luptă de-a lungul graniței cu Azerbaidjanul , potrivit anunțului Ministerului armean al Apărării . Acum doua zile Erevanul anunțase că în ciocnirile de la granița cu Azerbaijanul alți doi soldați au fost omorâți. Incidentele au avut loc la granița dintre Armenia și exclava azeră Nahicevan situată între Armenia și Iran. Grănicerii armeni ar fi fost „provocați” de militari azeri, care ar fi încercat să avanseze în interiorul Armeniei.

Ministerul apărării din Azerbaidjan a declarat că forțele armene au deschis focul asupra pozițiilor azere, adăugând că nu au existat victime în rândul personalului militar azer. Aproximativ șase mii de oameni au fost uciși toamna trecută într-un război de șase săptămâni între forțele azere și armene încheiat printr-un armistițiu intermediat de Rusia. În urma câștigurilor obținute pe câmpul de luptă de către forțele azere, o parte a enclavei armene Nagorno-Karabah și toate cele șapte raioane din jurul acesteia au fost plasate sub administrație azeră. Ministerul Apărării de la Baku a spus marți că forțele armate armene au tras periodic asupra pozițiilor armatei azere în regiunea Sadarak din enclava Nahicevan. Partea armeană „a fost suprimată prin focul de răspuns”, se arată în declarația ministerului azer.

În replică, Ministerul armean de Externe a condamnat ceea ce a descris ca „acțiuni provocatoare ale Azerbaidjanului la graniță” considerând că acțiunile au fost „însoțite de amenințările conducerii de vârf din Azerbaidjan față de suveranitatea și integritatea teritorială a Armeniei și folosirea forței împotriva regiunii Nagarno Karabah.”

Declarația Erevanului a fost o referire la pretențiile președintelui Azerbaidjanului Ilham Aliev despre „pământurile istorice azere” de pe teritoriul Armeniei moderne. Aliev făcuse declarația în timpul vizitei sale în districtul Kelbajar pe 16 august. Kelbajar este unul dintre raioanele din jurul Nagorno-Karabah, de unde forțele armene s-au retras după întelegerea mediată de Rusia între părți, toamna trecută, înțelegere care a pus capăt celor șase săptămâni de lupte între Armenia și Azerbaidjan.

moldova.europalibera.org/a/noi-tensiuni-armenia-azerbaidjan/31416625.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Must Read