Disputa politică începută de Erdogan, care forțează transformarea catedralei Sfânta Sofia din muzeu, așa cum a hotărât Mustafa Kemal Ataturk în 1934, în moschee, cum doresc susținătorii actualului președinte al Turciei și mare parte din musulmanii turci, a adus o mulțime de elemente surprinzătoare în stabilirea raportului de forțe din jurul politicii Turciei. Dacă de partea Greciei și a creștinilor ortodocși care doresc păstrarea statutului actual al marii catedrale și se opun transformării ei în moschee au venit Statele Unite și, cel puțin la nivel declarativ, Rusia, marea surpriză a fost ca și autoritatea supremă islamică din Egipt, Dar al-Ifta, să ia partea creștinilor greci, confirmând public concepția istorică a acestora despre Sfânta Sofia. (sursa: AICI)

Lovitura grea încasată de Erdogan din Egipt, în problema catedralei Sfânta Sofia, nu a rămas fără o replică pe măsură dată de Ankara celor care nu doresc transformarea acesteia în moschee. Astfel, sâmbătă, tocmai patriarhul armenilor din Turcia, Sahak II Mashalian, a declarat că susține propunerea oficialilor turci de a transforma catedrala în loc de cult.

„Sfânta Sofia trebuie deschisă pentru slujire. Fie ca lumea să ne aplaude pacea și maturitatea… Chiar dacă avem credințe diferite, slujim aceluiași Dumnezeu. Sfânta Sofia a fost construită prin munca a 10000 de lucrători, cu un cost astronomic. Și a trecut prin mai multe renovări, dar nu pentru a deveni un muzeu. Cred că rugăciunile credincioșilor sunt mai potrivite spiritului acestui templu decât turiștii curioși care aleargă de colo colo să prindă câte o fotografie… Nu avem luxul de a ne permite o nouă dispută între Cruce și Semilună. Salvarea lumii este alianța dintre Cruce și Semilună. Acest dar de pace pentru lume se potrivește demnității Republicii Turcia!”, a mai scris patriarhul armenilor din Turcia.

mai mult la  /www.podul.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.